Kerstkoekjes versieren met royal icing

/
Kerstkoekjes versieren met royal icing

Kerstkoekjes versieren met royal icing

Yay! Zo fijn dat jij één van onze Kerst boxen hebt gekocht. De boxen komen met een woordje uitleg, maar omdat we liever niet onnodig flyers afdrukken, doen we dat via deze weg. Zo blijft de informatie steeds voor je beschikbaar en kan je onze tips raadplegen wanneer jij dat wil.

Hoe zandkoekjes versieren 

Je kan echt helemaal over the top gaan als je koekjes gaat versieren. Werk in laagjes, gebruik sprinkles en breng fijne decoraties aan. Maar hoe dan?
Je hebt royal icing nodig, een soort glazuur dat uithardt. In je kit vind je meringuepoeder en bloemsuiker.
Neem een grote kom en een standmixer of elektrische mixer met kloppers.
Ingrediënten:
  • 10 gram meringuepoeder
  • 400 gram poedersuiker
  • 60 ml water
Mix bovenstaande ingrediënten tot een luchtig glazuur. Je zal zien dat het glazuur luchtiger wordt en voller hoe langer je mixt. Mix een tiental minuutjes, tot het mengsel eruit ziet als meringue.
Het is moeilijk te zien wanneer de icing dun genoeg is om fijne lijntjes mee te spuiten die niet uitlopen. Schep een lepeltje icing uit de kom en giet weer terug. Als het oppervlak na ongeveer 15 seconden egaal is, is het goed. Verdun beetje bij beetje met water tot je de juiste consistentie hebt. Is je icing te lopend? Voeg dan poedersuiker toe. Is ze nog te dik? Verdun dan een beetje met water. Als je niet helemaal zeker bent of het goed is, doe dan een klein beetje icing in een spuitzak en test op een bakpapiertje of je mooie lijntjes kan trekken die niet uitlopen.
Als je kleurstoffen hebt voor voeding, verdeel je de icing over verschillende schaaltjes en kan je elk potje kleuren met een ander kleurtje. Je kan ook bv cacao- of matchapoeder, het sap van frambozen of blauwe bessen gebruiken om de icing een natuurlijk kleurtje te geven.
Restjes icing bewaar je op kamertemperatuur of vries je in. Je kan er ook bolletjes of vormpjes van spuiten, een nachtje laten drogen en zo heb je zelf sprinkles gemaakt.

Decoreren met royal icing

In jouw kit zitten plastic spuitmondjes met een tipje om het spuitmondje af te sluiten als je het niet gebruikt. Zet eventueel een hoog glas klaar, waar je dadelijk de spuitzak makkelijk in kwijt kan als je het niet gebruikt. Leg een vochtig stukje keukenrol op de bodem van elk glas. De icing in je spuitzak zal anders gaan uitdrogen omdat het in contact komt met de lucht. Daardoor kan het puntje van je spuitzak verstopt raken & dat is vervelend.
Knip een puntje van de spuitzak en doe het spuitmondje erin. Vul met een klein beetje glazuur. Draai de spuitzak dicht en leg even opzij.
Strooi de sprinkles in een kommetje.
Leg een paar tandenstokers klaar. Tandenstokers gebruik je eventueel om de icing te verdelen over een groter oppervlak en vlakken in te vullen.
Neem de spuitzak met beide handen vast, de ene hand boven de andere.  Het is wat wennen, maar zoek zelf even uit welke hand jij verkiest om vooral druk te zetten of om richting te geven. Je bent nu klaar om koekjes te gaan versieren!

Practice makes perfect

Werkte je nog niet eerder met een spuitzak?
Oefen dan even op een velbakpapier. Zoek eventueel een leuke vorm op internet, druk af & leg het papier onder je bakpapier, zodat de afdruk een beetje doorschijnt.
Zet vier toefjes icing in elke hoek en kleef het papier op een bakplaat. Zo blijft het papier zitten & kan jij makkelijker decoraties maken.
Gooi je probeersels niet weg, laat ze een nachtje uitharden en probeer ze nadien voorzichtig van het bakpapier te liften.
Bewaar je decoraties in een afgesloten potje en gebruik ze om cupcakes of taarten te decoreren.
Ook leuk is om een gaatje te maken in de koekjes en ze met een lintje op te hangen in de kerstboom.

 

Werken met royal icing

Spuit eerst voorzichtig de randen van je ontwerp op het koekje. Vul daarna de vlakken in. Gebruik een tandenstoker om de icing gelijkmatig over het koekje te verdelen of oneffenheden weg te werken.
Laat de icing even uitdrogen en werk dan verder met een andere kleur. Pasgespoten icing kan je in mekaar laten overvloeien met een tandenstoker.
Werk in laagjes. Start met een grondlaagje en breng daarbovenop decoraties aan. Let wel: laat tussen elke lag voldoende tijd om uit te harden.
Gebruik de sprinkles als de icing nog zacht is.
Icing over? Bind de onderkant toe met een elastiek en vries de zakjes in. Je kan ze makkelijk een maand bewaren en later hergebruiken.
Onversierde koekjes blijven zeker een week vers in een goed afgesloten bakje. Zodra er icing op de koekjes zit, eet je ze best binnen de dag op. Door de icing zullen de koekjes snel minder krokant worden.
Het is de eerste keer dat we koekjes op de post doen. We zijn zo benieuwd naar jullie creaties! Vergeet ons niet te taggen op Facebook op Instagram via @smak.antwerpen, zo kunnen we meegenieten van al dat lekkers. Geniet! 

Voer een zoekterm in en druk op Enter om te zoeken

Winkelmand

Geen producten in je winkelmand.